SOSYAL
POLİTİKALAR SÖZLÜĞÜ
‘Sosyal Politika Kavramları Sözlüğü’, sosyal kalkınma alanında yaşanan terminoloji karmaşıklığını giderebilmek için sosyal kalkınma alanında çalışan kurum ve kuruşların başucu kaynağı olabilecek bir sözlüktür.
Gelir dağılımı (Income distribution) : Bir ülkenin toplam gayri safi yurtiçi hasılasının, o ülkede yaşayan insanlar, sektörler ve bölgeler arasında nasıl dağıldığıdır. En yaygın kullanılan gelir dağılımı ölçüm metodu Gini katsayısıdır.
Genç (Young) : Yaşı 15 ile 29 arasında bulunan kişidir. 15-24 şeklinde de kullanılabilmektedir, bu nedenle terim kullanılırken yaş aralığı verilmesi gereklidir.
Gizli işsizlik (Disguised unemployment) : Herhangi bir işyerinde ya da sektörde bir miktar işgücü üretimden/faaliyetten çekilse dahi toplam çıktıda bir azalma olmaması durumudur. Bu işsizlik türü genellikle organizasyonel yetersizliklerden kaynaklanır.
Göçmen (Immigrant) : Mülteci tanımında bulunan nedenlerin dışında, çoğu zaman ekonomik gerekçelerle ülkesini gönüllü olarak terk ederek başka bir ülkeye, o ülke yetkililerinin bilgi ve izni ile yerleşen kişidir. 5543 Sayılı İskân Kanununa göre göçmen, Türk soyundan ve Türk kültürüne bağlı olup, yerleşmek niyetiyle yurtdışından Türkiye’ye gelen kişilerdir. (bknz. “mülteci”, “sığınmacı” ve “kaçak göçmen”)
Göreli yoksulluk (Relative poverty) : İçinde yaşanılan toplum tarafından makul olarak nitelendirilen yaşam standartlarının altında yaşan insanların durumudur. Göreli yoksulluk tanımında bireylerin yoksulluğu toplumun ortalama gelirinin belirli bir yüzdesinin altında olup olmaması ile belirlenmektedir. Ülkemizde TÜİK tarafından açıklanan göreli yoksulluk tanımında eşdeğer fert başına medyan gelirin yüzde 50’si eşik değer olarak kullanılmaktadır.