MAKALELER

İstanbul’da genç işsizliği: Yerel yönetimler ne yapabilir?

Eğer gençlik politikalarında ve gençliğe yönelik kamu harcamalarında hızlı bir “U dönüşü” yapılmaz ise Türkiye’nin yatırım yapacağı bir genç nüfusunun kalmayacağını, nüfusu genç tutmak adına en az üç çocuk -beş çocuk taktiğinin de işe yaramayacağını görmek gerekiyor.

DEVAMI
İstanbul’da gizli evsizlik: Türkiye’nin bir sosyal konut politikası var mı?

Dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri olan İstanbul’da 6 bin ila 8 bin arası insanın sokakta yaşadığı tahmin ediliyor, peki ya gizli evsizler?

DEVAMI
Sosyal harcamaları savunanlar için pandemi ne söylüyor?

Dünya Ekonomik Forumu, Covid-19 sonrası ekonomik sürdürülebilirlik için 2020 yılının mayıs ayında "Büyük Sıfırlama" gündemini duyurdu. Buna göre, ülke ekonomilerinin pandeminin açığa çıkardıklarını göz ardı ederek ayakta kalması mümkün değildir. Covid-19’un aynı zamanda bir ekonomik afet olduğu herkesin üzerinde uzlaştığı bir gerçeklik olarak önümüzde duruyor. Benzer "sürprizlere" karşı dayanıklı, sürdürülebilir, kapsayıcı ekonomiler inşa etmek için hem ülkelerin yörüngelerini kamu harcamalarına çevirmesi hem küresel düzlemde bir iş birliğinin hayata geçmesi gerekiyor.

DEVAMI
Yoksulluk Sarmalında Türkiye

Yoksulu ve dahi kamunun tüm eşit haklarına erişemeyen bireyleri önceleyen politikaları hayata geçirdikçe sosyal devleti ayağa kaldırmış olabiliriz. “Sosyal Devlet” kavramı ancak o zaman sadece bir süslü veya büyülü bir cümle olmaktan çıkabilir. İnsanlık tarihi kadar eski olan yoksulluk ile ancak bu şekilde mücadele edilebilir.

DEVAMI
Yeni Sosyal Politika Anlayışı: Sistem Mezuniyeti

Yavuz Saltık İPA İstanbul Dergisi 2. sayısı için yazdı: Sistem Mezuniyeti

DEVAMI
Halk Süt: Çocuklar için bir ‘meta-dışılaştırma’ hamlesi

Halk Süt’ün bir meta-dışılaştırma örneği olarak basitçe süt dağıtmaktan çok daha fazlası olduğunu topluma ve siyasete daha iyi anlatmaya ihtiyacımız var.

DEVAMI
Yoksulluğun gölgesinde temel haklar: Gıdaya erişim krizi

Sosyal bir devlette yaşayan herkes tarafından gündeme getirilmesi gereken soru çok açık ve net: Sağlıklı ve yeterli gıdaya erişimin, iyi koşullarda barınmanın, nitelikli eğitim ve sağlık hizmetlerine ulaşımın temel haklar olduğunu biliyoruz; ancak yoksulluk ile bu haklara erişebilme yetisi arasında çözülmesi güç düğümlerle örülen ilişkiye yeterince odaklanıyor muyuz?

DEVAMI